9 japanskih izuma koji su potrebni cijelom svijetu

Svi vi koji otputujete u Japan vidjet ćete da toaleti u Japanu mogu gotovo sve. Pogledajte neke zgodne stvarčice koje koriste Japanci, a dobro bi došle i nama!

Vrući ručnici (Oshibori) za brisanje ruku

Ove ručnike u Japanu dobijete na početku svakog obroka. I za predjelo i glavno jelo i desert, ne postoje nikakve salvete, već ruke lijepo obrišete i očistite toplim ručnicima.

Drinkomati koji nude topla i hladna pića

U Zemlji izlazećeg sunca postoji nevjerojatnih 5 milijuna ovakvih uređaja, što je impozantno. A još je impozantnije što isti aparati daju i topla i hladna pića, dakle, vrući čaj možete naručiti skupa sa hladnom Coca-Colom!

Drinkomati koji nude prvu pomoć

Ok, ovo nemaju svi, ali brojni aparati uz topla i hladna pića nude i pribor za prvu pomoć. I ne samo to, nude odmah i defibrilatore! Možda je i to jedan od razloga dugovječnosti Japanaca.

Kontrola karata u podzemnoj

U velikim gradovima poput Londona ne možete ući u podzemnu dok ne očitate svoju kartu na čitaču, tj. vrata su zatvorena. Ovdje su vrata stalno otvorena, a ukoliko ne očitate karticu, doslovno će se zatvoriti pred vama.

Sjedala u vlakovima mogu se pomicati

Sjedite u vlaku i želite prijateljima koji su sjedalo ispred vas gledati u oči? Ništa lakše, jednostavno oni okrenu naslon za sjedalo i sad sjedite kao u kupeu.

Ormari za ostavljanje stvari

Ormari u kojima možete ostaviti prtljag nalaze se na svakoj postaji. Raznih su veličina i oblika, a cijena je 2 eura dnevno.

Čudesni toaleti

Ne znamo kako ovo zvuči, ali toaleti u Japanu mogu gotovo sve. Prvo što upadne u oči je njihova pristojnost, s obzirom da mnogi od njih kažu ‘hello’. Zatim, valja napomenuti da ih možete namještati i po visini, da se sami peru, a super je što ih uopće ne dodirujete već sve radite gumbima.

Linije za vlakove i bankomate

Znate onaj osjećaj kad dižete novac, a netko iza vas stoji toliko blizu da vam se čini da gleda koji vam je pin i koliko novca podižete? Japanci ovakvih problema nemaju, jer je jednostavno ucrtana linija preko koje nije pristojno ići, a pošto tamo poštuju pravila, liniju nitko ne prelazi. Ista stvar je i s redovima za ulazak u vlak.

Ostavljanje bicikala

Ovdje je lanac za vezanje bicikla zadnje što vam treba. Zašto? Iz razloga što svako mjesto za vezanje bicikla ima svoj lanac, tako da bicikl jednostavno vežete i sa sobom ponesete ključ.

Izvor: Punkufer.hr

You must be logged in to post a comment Login