Like A Film in My Mind

Naziv „Like a film in my mind“ došao je od jednog umjetnika iz Srebrenice prilikom posjete Bridportu, Desert u Velikoj Britaniji u aprilu 2012. godine. Za njega je LAFIMM nešto posebno što nikada neće zaboraviti, nešto čime je probudio svoju kreativnost, upoznao nove ljude iz Velike Britanije i sa njima ostvario nova poznanstva.

LAFIMM je zasnovan na ideji kulture gdje umjetnici stvaraju siguran prostor za sebe u kojem uče, upoznaju se sa drugim umjetnicima i razmjenjuju iskustva.

LAFIMM program uključuje posjete školama, različite vrste edukativnih radionica, teatar radionice, upoznavanje sa novom vještinom Parkour (vještina kretanja sa ciljem što bržeg prelask staze od jedne do druge tačke kroz različitu vrstu prepreka), muzički marš kroz grad, druženje i zajednički sastanci. U ovom programu učestvovalo je 31 umjetnik i moderator iz nekoliko zemalja: Srbije, Rumunije, BiH, Holandije i Velike Brtanije.

Opera Circus i Omladinski centar Srebrenica su lideri projekat a kasnije, pridružili su se i dali svoj doprinos: Teatar Mimart, Teatar Maska, Sir John Colfox School iz Bridporta, The Red Cross Humanities and Education, Urban Playground, Departure Arts iz Velike Britanije i Crea Thera International iz Belgije.

Finansiranje je iz programa EU Youth in Action. Opera Circus je aplicirala za još jedan sličan projekat, LAFIMM2 u aprilu 2014. godine.

Projekat LAFIMM je dao određene rezultate:

– Mladen Kojić je posjetio Art therapy kurs na Univerzitetu Roehampton u London, juli 2013. godine. Zahvaljujući Bauern Helfern Bauern na podršci bez koje Mladen ne bi mogao da bude dio kursa u Londonu.

– Nemanja Zekić i Hariz Alić učestvuju u Job Shadowing programu gdje posjećuju omladinske centre i organizacije u Velikoj Britaniji kako bi stekli iskustvo i praksu koju će primjenjivati u Omladinskim centrima Srebrenica i Sućeska u periodu od 17.10. do 06.11.2013. godine.

– Tokom LAFIMM projekta dogovorene je i razmjena između tri škola u Bridport, Dorset i tri škole u Srebrenici, Skelanima i Zvorniku gdje će šest učitelja posjetiti Bridport, Dorset od 29.11. do 08.12.2013. godine.

Najvažni dio ovog programa jesu nova prijateljstva između mladih iz Bridporta i mladih iz Srebrenice bez čije energije i rada ovaj program ne bi bio uspješan i prepoznatljiv van granica BiH.

Opera Circus

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply