75 godina od potpisivanja Rezolucije ZAVNOBiH-a

Koliko smo razumni govori činjenica da građani Bosne i Hercegovine, dva entiteta, deset kantona i Distrikt Brčko, ne mogu da imaju jedan praznik, ako izuzmemo 8. mart, 1.maj, pa čak ni ovaj, star 75 godina – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Bosnu i Hercegovini ne zovu džaba zemljom apsurda jer zapravo, prema komplikovanom uređenju i ograničenim umovima većine, to i jeste. Gledano realno, BiH ima tradiciju koju neki odbacuju, a drugi svojataju, sasvim sigurno je da ovaj zemlja nije ničija – „nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska“.

Kako smo i navikli, ovaj dan je za neke praznik, a za neke obična nedjelja, kako zbog političara i politike, tako i do građana.

Značaj Dana državnosti Bosne i Hercegovine jeste što je na današnji dan, 25. novembar 1943. godine usvojena Rezolucija ZAVNOBiH-a koja svim narodima garantuje ravnopravnost, a za BiH je potvrđena kontinuitet državnosti. Danas je obilježava 75 godine od potipivanja Rezolucije ZAVNOBiH-a.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. godine u 19.00 sati. Završeno je iste noći, 26. novembra, u 4.00 sata ujutro.

Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. novembar 1943.).

RS i FBiH i dalje praznuju skoro različite praznike

Pored vjerskih praznika u oba entiteta praznuju se i državni datumi.

U Federaciji Bosne i Hercegovine slavi se Nova godina, Prvi maj, Dan državnosti Bosne i Hercegovine i Dan pobjede nad fašizmom.

U Republici Srpsko praznuju se Dan Republike Srpske, Nova godina, Međunarodni praznik rada, Dan pobjede nad fašizmom, Dan uspostave Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Foto: Arhiva/eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login