70. godina od zasjedanja ZAVNOBiH-a

Povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine Sindikat PPDIVUT BiH, zajedno sa svojim sekcijama žena i mladih, obilježio je sedamdesetu godišnjicu od zasjedanja ZAVNOBiH-a 1943. godine.

ZAVNOBiH (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti. Njegov predsjednik je bio Vojislav Kecmanović.  Formiran je u novembru 1943. godine.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. u 19 sati. Završeno je iste noći (26. novembra) u 4 sata ujutro.

Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na Prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao opšte-političko predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti. Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ. Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. novembar 1943). Istovremeno je konstituisano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa dr. Vojislavom Kecmanovićem, ljekarom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

U Mrkonjić Gradu se nalazi spomen-muzej prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, kao i dom ZAVNOBiH-a, koji predstavlja centar kulturnog i društvenog života grada, a koji je otvoren 27. novembra 1973. u okviru proslave 30-godišnjice Prvog zasjedanja.

Sindikalni skup je održan danas u objektu Sindikalne škole PPDIVUT-a u Potočarima a u izlaganjima predsjednika PPDIVUT-a Mehmeda Avdagića i predsjednica sekcija žena i mladih Sonje Prvulović i Maje Radić je naglašen ogroman istorijski značaj i vrijednosti ZAVNOBiH-a za BiH društvo i šire, te da je u zajedništvu perspektiva i sigurnost svih naroda integrisanih u Bosni i Hercegovini.

You must be logged in to post a comment Login