7 korisnih savjeta o upotrebi antibiotika – Nije loše upoznati se bolje

Riječ antibiotik dolazi iz latinskog jezika i znači “protiv života” (anti – protiv; bios – život). Prema definiciji, antibiotik je tvar koja usporava razmnožavanje bakterija ili ih uništava i upotrebljava se za liječenje bakterijskih infekcija. Protiv drugih mikroorganizama, kao što su virusi i paraziti, potpuno su neučinkoviti.

Pravilno uzimanje antibiotika

Bakterije susrećemo na svakom koraku. Samo na koži i u crijevima ima nekoliko miliona različitih vrsta bakterija. Većina ne uzrokuje tegobe, a s nekima, kao što su bakterije u crijevima, živimo u suživotu. No neke bakterije, kada se previše razmnože, uzrokuju bakterijsku infekciju koju je potrebno liječiti antibioticima.

Antibiotike treba uzimati prema uputstvima, u suprotnom neće djelovati ili će izazvati neželjena dejstva.

Antibiotik uvijek mora propisati ljekar i to nakon obavljenog pregleda. Uzimaju se prema uputama jer u suprotnom antibiotik nije efikasan ili može prouzrokovat neželjene efekte.

7 korisnih savjeta o upotrebi antibiotika

1. Kada i kako moram uzimati antibiotik?

Većinu antibiotika potrebno je uzimati u točno određeno vrijeme. Ako je ljekar propisao antibiotik koji je potrebno uzimati svakih 8 sati, radi njegove efiksanosti stvarno se mora uzimati svakih 8 sati, a ne svakih 10 ili 5 sati. Ako ste propustili jednu dozu, nikada nemojte uzeti duplu dozu. Djeci se većinom propisuje antibiotik u obliku suspenzije. U tom slučaju za učinkovito liječenje je potrebno bočicu promućkat prije upotrebe.

2. Mogu li antibiotik uzimati uz jelo?

Ovisno koji antibiotik. Hrana može povećati ili smanjiti njegov efekat. Pratite upute koje vam je dao vaš ljekar ili farmaceut.
Antibiotik se može uzimati prije jela, tokom ili nakon jela. Uputa „na tašte“ ili „na prazan želudac“ znači da lijek morate uzeti barem 1 sat prije jela.

Lijek svakako uzmite uz dovoljnu količinu tekućine, najbolje s vodom.

3. Moram li nešto izbjegavati?

Tokom liječenja određenim antibioticima potrebno je izbjegavati neke namirnice. Ne preporučuje se uzimati određene antibiotike uz proizvode koji sadrže kalcij, magnezij i slične minerale. Izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode te šumeće tablete s kalcijem i/ili magnezijem, odnosno, jedite barem 2 sata prije ili nakon uzimanja antibiotika. Na efikasnost liječenja antibioticima mogu utjecati i alkohol i grejpfrut. Savjet o upotrebi pojedinačnog antibiotika naveden je u priloženom uputstvu, no na to će vas upozoriti i u apoteci.

4. Koliko dugo moram uzimati antibiotik?

Onoliko dugo, koliko vam je propisao ljekar! Iako se možda već nakon nekoliko dana osjećate bolje, potrebno je pridržavati se propisanog vremena liječenja. U suprotnom može preživjeti mala količina bakterija koja razvije otpornost na antibiotike. Ako vam nakon liječenja ostane nekoliko tableta ili malo sirupa, odložite ih u lijekove za otpad i ne čuvajte ih za „drugi put“.

5. Mogu li prijatelju dati antibiotik koji mi je ostao od prošlog liječenja?

Ne. Bakterijsku infekciju mora potvrditi ljekar i u skladu s dijagnozom propisati odgovarajući antibiotik. Iako vaš prijatelj ima slične tegobe kao i vi, ne znači da mu je potreban isti antibiotik. Može doći do alergijske reakcije ili interakcije s ostalim lijekovima čime možete ozbiljno ugroziti njegovo zdravstveno stanje.

6. Mogu li uzeti antibiotik uz ostale lijekove?

Ljekaru ili farmaceutu recite koje lijekove i dodatke prehrani uzimate svaki dan. Ljekar će u skladu s tim možda odabrati drugi antibiotik i savjetovati vam primjeren režim prehrane.

7. Kako mogu izbjeći neželjena djelovanja?

Svaki lijek, ne samo antibiotik, ima neželjena djelovanja koja su većinom blaga i prolazna. Najčešće neželjena djelovanja pri upotrebi antibiotika su probavne smetnje, kao što su slabost i proljev. Naime, antibiotici ne razlikuju loše bakterije od korisnih zbog čega mogu narušiti mikrobnu ravnotežu u crijevima. Za smanjivanje neželjenih djelovanja a antibiotika tokom liječenja preporuča se uzimanje probiotičkih kultura. Učinkovitost određenih sojeva, kao što su Saccharomyces boulardii i Lactobacillus rhamnosus GG, pri sprečavanju proljeva radi liječenja antibioticima dokazana je i kliničkim istraživanjima, piše Waya.

You must be logged in to post a comment Login