3 vrste čaja koji mogu da vam pomognu da podignete imunitet u sezoni virusa

Većina nas posegne za šoljom toplog čaja u nadi da će da ublažiti bol u grlu ili da spreči prehladu. Koncept čaja kao pomoć pri izlečenju svakako nije ništa novo.

Pa, iako Kinezi koriste ovu metodu vekovima unazad da smanje bolesti i poboljšaju imuni sistem, i uprkos širokoj upotrebi čaja za podizanje imuniteta, zapravo je veoma malo čvrstih naučnih dokaza koji bi dokazali da čajevi nude ovu vrstu prednosti.

Ono što je poznato, kako prenosi “Everyday healt” da čajevi sadrže grupu antioksidanata poznatih kao polifenoli, odnosno flavonola, koji mogu da pomognu u zaštiti tijela od slobodnih radikala koji slabe imuni sistem. Uz to, zdravstveni stručnjaci se uglavnom slažu: kuvani čaj bez zaslađivača je zdrav izbor pića.

Zeleni čaj

Antioksidansi u zelenom čaju nekoliko desetina puta su, kako navodi “Prirodni lek” efikasniji od vitamina C i E, koji važe za dobre antioksidanse. Oni se bore protiv slobodnih radikala i time pomažu u borbi protiv starenja. Oni takođe sprečavaju nastanak i širenje malignih ćelija (ćelija raka). Studije pokazuju da ekstrakt zelenog čaja stimuliše metabolizam i pomaže pri sagorevanju masti. Zeleni čaj takođe dezinfikuje usnu duplju i sprečava razvoj infekcija. Zahvaljujući prisustvu teofilina, zeleni čaj opušta bronhije, pa je svoju primjenu našao i kod astme, bronhitisa, piše Telegraf.

Čaj od kurkume

Kurkuma je začin, popularan u cijelom svijetu, za koji se vjeruje da ima analgetsko i antiinflamatorno dejstvo, tako da može efikasno da ublaži bol. Kuruka, kako piše “Zdravisimo”, ima dejstvo slično ibuprofenu, jer zahvaljujući visokoj koncentraciji kurkumina, može da inhibira enzim ciklooksigenazu-2 (COX-2). Velika prednost kurkume u poređenju sa ibuprofenom je ta što su kod vrlo malog broja ljudi primjećena neželjena dejstva nakon konzumiranja čaja od kurkume.

Čaj od kurkume može da se pomogne kod ublažavanja glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima. Međutim, jako je važno da se naglasi da ovaj čaj ne smiju da piju ni trudnice ni dojilje. A ukoliko bolujete od neke druge ozbiljne bolesti ili pijete lekove, obavezno se konsultujte sa ljekarom o eventualnim neželjenim dejstvima.

Čaj od đumbira

Kao blizak srodnik kurkume, đumbir takođe može da pruži prednosti za zdravlje imuniteta kada se pije u šoljici čaja. Gingerol je glavno aktivno jedinjenje koje je odgovorno za ljuti, biberkasti ukus i ljekovita svojstva đumbira. I ne samo da nudi antioksidativne i antiinflamatorne efekte, već može i da leči infekcije.

Pored gingerola, đumbir sadrži i druga antivirusna jedinjenja koja su efikasna u borbi protiv obične prehlade. Pozitivno deluje kod lakog bola, groznica i napada kašlja koji su povezani sa običnom prehladom, pišu Nezavisne.

You must be logged in to post a comment Login