2 riječi koje ne smijete reći osobi koja je pod stresom

Kada traži nekome kome bi se izjadala, osoba koja je pod stresom ne traži nužno savjet. Naime, psiholozi ističu da osoba koja je pod stresom prvenstveno želi da je netko sasluša, odnosno da izbaci iz sebe to što je muči bez dobivanja ikakvih savjeta.

Štoviše, u želji da pomognemo osobi koja osjeća veliki stres, želeći joj dati savjet često pretjeramo s davanjem savjeta, odnosno osoba se može osjećati kao da joj pametujemo zbog čega se može osjećati još gore.

Drugim riječima, prijatelj koji je u nevolji ne treba “savjetovanje” kada potraži vašu pomoć. Treba prijatelja koji će ga saslušati.

U razgovoru s osobom koja je pod stresom izbjegavajte riječi trebao bi – trebao bi napraviti/osjećati/razmišljati/postupiti. Govoriti trebao bi nekome tko je emocionalno ranjiv ne samo da je sebično nego te riječi potpuno poništavaju osjećaje i misli te osobe. Isprobajte i trik od 1 minute protiv stresa.

To je kao da kažete To što ti osjećaš/misliš je pogrešno i trebao/la bi napraviti to što ja osjećaj/mislim.

Također, u razgovoru s osobom koja je pod stresom pazite na slijedeće:
1. Budite pažljivi s pitanjem zašto. Pitajući osobu zašto se osjeća na određeni način može zvučati osuđujuće ili patronizirajuće.

2. Postavljajte pitanja na koja osoba ne može odgovoriti samo s da ili ne.
Zapamtite, ta osoba obratila vam se jer želi preispitati svoje osjećaje, a pitanja na koja može odgovoriti s više od da i ne omogućavaju joj upravo to.

S takvim pitanjima postižu se tri važne stvari:
1. Pokazujete da osobu aktivno slušate, odnosno da obraćate pažnju na to što ona govori.
2. Pokazujete da vam je do te osobe stalo dovoljno se da raspitujete o njenim problemima.
3. Osoba tako može procijeniti, racionalizirati i verbalizirati (često kompleksne) osjećaje.

Izvor: Zadovoljna.hr

You must be logged in to post a comment Login