10 trikova pomoću kojih ćete prepoloviti troškove za hranu

Provedete li manje vremena u trgovinama, manje ćete i potrošiti. Prisjetite se kada ste posljednji put otišli po samo nekoliko stvari. Jeste li doista kupili samo namirnice koje vam trebaju ili ste potrošili više od očekivanog jer su neke namirnice bile na akciji i niste mogli propustiti priliku?

Troškovi za namirnice često su vrlo visoki, ali ujedno ih je najlakše kontrolirati jer to nisu računi koji vam dolaze svaki mjesec za mobitel, struju ili vodu koji su otprilike isti svaki mjesec. Ovo su neki savjeti kako kontrolirati račun za hranu.

1. Ne idite često u kupovinu

To se događa svima. Kada kupujete češće, stalno ste u iskušenju da kupite još nešto. Krenite polako. Ako tri puta sedmično odlazite u trgovinu, prvo pokušajte otići samo jednom ove sedmice, a potom samo jednom mjesečno.

2. Ponesite kalkulator

Odredite budžet za svaki odlazak u trgovinu, a kako biste ga se držali, ponesite kalkulator. Kako stavljate namirnice u košaru, tako unosite cijene u kalkulator i zbrajajte. Naime, kada unosite i zbrajate cijenu svake namirnice, svjesniji ste koliko to zaista košta i dva puta ćete razmisliti je li vam to doista potrebno.

3. Plaćajte gotovinom

Ova vam se taktika možda ne sviđa, ali vjerujte da funkcionira. Kada plaćate gotovinom, umjesto karticom, to vas tjera da se držite budžeta jer onda doista vidite koliko ste potrošili i koliko vam je novca ostalo u novčaniku. Najbolje je da ostavite kartice kod kuće i da ponesete onoliko novca koliko planirate potrošiti kako biste bili potpuno sigurni da nećete dodati još nešto u korpu.

4. Kupujte namirnice koje su na sniženju

Svaki vikend, trgovine nam šalju svoje kataloge u kojima su izdvojeni proizvodi na popustu. Ne bacajte ih u smeće, jer vam mogu pomoći u planiranju kupovine. Prošetajte trgovinom i provjerite namirnice koje su na sniženju kako ne biste nešto zaboravili.

5. Nemojte obilaziti cijelu trgovinu

Većina trgovina ima politiku da su bomboni, čokoladice i žvakaće pozicionirani kod blagajne kako bi vam bili na dohvat ruke. Hladnjaci u kojima se nalazi meso i mliječni proizvodi nalaze se u odvojenom dijelu, dok se u sredini nalaze slatkiši. Najbolje da odlazite samo u one dijelove u kojima ćete pronaći one namirnice zbog kojih ste i došli.

6. Kupujte manje mesa

Jedan od načina kojim ćete smanjiti račun jest da kupujete manje mesa. Pokušajte umjesto mesa staviti povrće u vaš najdraži recept. Tortilje, špagete i riža imat će dobar okus i ako umjesto mesa ubacite svježe povrće, kao što je rajčica ili kuhana mrkva, grah ili grašak. Ako ste veliki ljubitelji mesa i ne možete zamisliti obrok bez njega, pokušajte barem jednom sedmično ne jesti meso. Izbacite meso jedan ili dva dana u sedmici i vidjet ćete da će se to odraziti i na mjesečni iznos koji trošite na namirnice.

7. Kupujte proizvode manje poznatih proizvođača

Da biste znali kakvog je nešto okusa, morate to i probati. Nemojte se ustručavati probati jeftiniji proizvod, manje poznatog proizvođača. To što je jeftiniji, ne znači da nije dobre kvaliteta. U većini trgovina, proizvodi koji su istaknuti na vrhu polica su oni poznatih proizvođača, dok se oni manje poznatih nalaze na donjim policama. Nemojte biti skeptični i lijeni, već probajte, možda vam taj proizvod bude ukusniji od onog poznatog proizvođača.

8. Napravite sezonsku zalihu

Nekada je važnije kada ste nešto kupili, nego gdje ste to kupili. Kada kupujete sezonski, to je dobar način da napravite zalihu. Kupljene proizvode stavite u zamrzivač i tako ćete zadržati svježinu namirnica koje ste kupili. Svaki mjesec, trgovački lanci nude popuste na određene proizvode. Tako možete kupiti više za manje novca i koristiti duže.

9. Probajte proizvode koji su izloženi i otvoreni

To se odnosi na voće i povrće. Budući da u prehrambenim dućanima, voće i povrće stoji vani, probajte ga kako biste bili sigurni da je svježe i fino. Nemojte se ustručavati probati grožđe ili jagode jer iako izgledaju svježe, to ne znači da će vam biti ukusni.

10. Napravite kod kuće

Što više proizvoda možete napraviti kod kuće, to će se odraziti na vaš budžet. Vašu kreativnost određuje i to koliko jela možete napraviti od ostataka namirnica koje imate kod kuće. Osim toga, ako znate napraviti kruh, nećete ga morati kupovati svaki dan. Domaći kruh će sigurno duže trajati od onog kupljenog u trgovini. Kod kuće osim kruha možete napraviti i tortilje, koje će vas na kraju proći puno jeftinije od onih kupljenih u dućanu, piše Magazin.hr.

Izvor: N1

You must be logged in to post a comment Login