10 trikova koji će putovanja učiniti još boljim

Volite da putujete? Danas postoje trikovi gotovo za sve, pa tako izdvajamo one koji će vam pomoći na putovanjima…

Putujte po jednoj zemlji

Kada idete na neko duže putovanje, radije izaberite jednu zemlju i obilazite je, nego da za to vrijeme obiđete više zemalja. Ovako ćete uštedeti novac na potencijalno skupim avionskim kartama, a i imaćete mnogo više slobode pri odabiru kvalitetnog smještaja.

Ostavite vodič kod kuće

Zašto ga uopšte vući sa sobom, kada se možete u bilo kojoj zemlji sprijateljiti s lokalcima i u njima naći najbolje vodiče? Uostalom, ovo je dobar način i za vježbanje jezika koji znate, ali ga baš i ne koristite.

Pakujte manje stvari

Iskreno, zar vam je zaista potrebno toliko toga koliko vučete sa sobom i stavljate u kofer? Naravno da nije, stoga budite praktični i velik dio toga ostavite kod kuće.

Za vrijeme leta budite vegetarijanac

Biranjem vegetarijanskog načina ishrane za vrijeme leta sigurno je da ćete dobiti sviježiju i zdraviju hranu. Ovo vam čak može pomoći i da lakše prebrodite džet leg.

Pazite kako tražite avio-arte

Avio-kompanije koriste kukije (cookie) da prate vaše navike dok surfujete na njihovoj stranici, pa se može dogoditi da automatski povećaju cijenu karata prilikom vaše sljedeće pretrage. Stoga surfujte anonimno, koristeći neku drugu internet vezu.

Jedite poput lokalaca

Ne samo da ćete na ovaj način izbjeći visoke cijene za turiste, već ćete dobiti bolju hranu i autentično kulinarsko iskustvo.

Koristite lokalnu SIM karticu

Dobro, ovo za Evropu gotovo više i ne važi jer su cijene rominga postale povoljnije, a uskoro se i ukidaju. Ipak, za svijet i te kako važi, tako da, kad vas put nanese u Indiju ili Kinu, kupite lokalnu SIM karticu.

Letite utorkom ili sredom

Istraživanja su pokazala da su karte za letove tokom ova dva dana najjeftinije.

Izmerite svoj prtljag

Noćna mora je kada vam službenik na aerodromu kaže da vam je prtljag pretežak. Jeftine kompanije uživaju u ovome, jer vrlo skupo naplaćuju težinu veću od dozvoljene. Stoga, prije putovanja, stavite kofer na vagu.

Lomljivo

Ako se na vašem prtljagu nalazi oznaka ‘fragile’ (lomljivo), veće su šanse da će ljudi biti pažljiviji prilikom rukovanja njime i da se prtljag neće izgubiti.

Izvor: B92.net Foto: Thinkstock

You must be logged in to post a comment Login