10 pravila zdravog života u koja se kune ekscentrični neuronaučnik Endru Huberman

Ovo je 10 pravila zdravog života u koja se kune ekscentrični neuronaučnik Endru Huberman.

Radi isti trening 30 godina.

Podcast Huberman Lab neuronaučnika Endrua Hubermana ima skoro tri miliona pretplatnika na Jutjubu s dobrim razlogom – svaka epizoda je prepuna naučnih saveta o tome šta možete da učinite da produžite svoj životni vek. Huberman je profesor na Univerzitetu Stanford i u svom radu fokusira se na razvoj i funkciju mozga, kao i na to kako vaš mozak i nervni sistem prihvataju nova ponašanja i veštine. Zanimljivo je da ovaj kontroverzni stručnjak ima svojih 10 pravila koja mu pomažu da ostane zdrav.

Povremeno posti

Huberman je držao autofagiju, tj. postio povremeno više od jedne decenije.

„Poslednjih deset godina sam postio od 12 do 16 sati za svaki ciklus od 24 sata. Postim otprilike do podneva, a onda pojedem obrok sa malo ugljenih hidrata, obično odrezak ili mlevenu govedinu, malo brazilskih orašastih plodova i povrće“, kazao je u jednom gostovanju.

Istakao je i da ne posti zbog kilaže, već jer smatra da autofagija pozitivno deluje na zdravlje i dugovečnost, uključujući insulin, krvni pritisak, oksidativni stres, upale…

Radi iste vežbe 30 godina

Svoju fitnes rutinu Huberman naziva fundamentalnim šablonom fitnesa i sprovodi je tokom nedelje da bi postigao svoje dnevne, mesečne i godišnje ciljeve.

„Fitnes je od vitalnog značaja za kardiovaskularno zdravlje, za snagu, za izdržljivost, za duži životni vek. Treniram 45 minuta do sat vremena svaki drugi dan i povremeno dam sebi dodatni dan odmora“, rekao je Huberman.

U slobodnim danima, van te fitnes rutine, on ipak ne miruje – trči oko pola sata ili preskače vijaču, što je njegov omiljeni kardio trening.

A kad vežba, pažnja mu je samo na tome.

„Telefon mi je tad isključen i zaista se trudim da se fokusiram samo na trening.“

Uzima specijalne suplemente

Huberman obožava vodu koja je obogaćena hidrirajućim prahom sa elektrolitima. On to redovno uzima jer mu pomaže da bude i hidriran i da dobije dovoljno elektrolita poput natrijuma, magnezijuma i kalijuma – hranljivih sastojaka za koje kaže da su ključni za kognitivnu funkciju i suzbijanje stresa i anksioznosti.

Istakao je pritom i da uzima surutku u prahu, proteine za rast mišića.

„Mišići su od vitalnog značaja ne samo za atletske performanse već za ceo vaš život i dugovečnost. Važni su za kretanje, za metabolizam“, prenosi njegove reči honehealth.com.

On takođe svakodnevno uzima i riblje ulje jer sadrži važne omega-3 masne kiseline.

Bori se sa depresijom

Huberman je priznao da je zbog depresije bio na ivici, te je rešio da se nikad više to ne ponovi i upustio se u borbu sa problemom.

On redovno ide na terapije, zdravo se hrani, vežba i dobro spava. Napominje da je ta borba – stalan proces.

Uzima testosteron

Prošle godine on je priznao da je uzeo malo testosterona, u dogovoru s lekarom i u okviru dozvoljene doze. To mu je dalo veliku energiju, ali se osećao više anksiozno i imao je problema sa spavanjem. Onda je dodatno smanjio dozu i to mu je baš prijalo.

Inače, manjak testosterona kod muškaraca može da izazove umor, povećanje telesne težine i slab libido, ali terapija mora da bude u dogovoru sa stručnjakom, piše Nova.rs.

You must be logged in to post a comment Login