10 najbolje plaćenih poslova za koje vam ne treba diploma

Iako je fakultet odlično ulaganje u vlastitu budućnost, to ne znači da ste bez njega osuđeni na vječno siromaštvo.

Britanska tražilica za posao Adzuna izvukla je podatke iz više stotina hiljada slobodnih radnih mjesta tokom prošle godine kako bi otkrila koje vrste zaposlenja nude najvišu prosjećnu plaću – čak i ako nemate univerzitetsku diplomu. Ako ne želite ići na fakultet, ili nemate tu mogućnost, ovo su poslovi za vas.

1. Trgovac na tržištu dionica

Kao i s tržištem roba, još je moguće trgovati dionicama bez diplome dokle god ste dobar prodavač – i imate nužna odobrenja. Program CISI Tržišta kapitala se može proći bez diplome.

2. Gradnja rudnika

Zahtijevan posao, no dobro se plaća. Vjerovatno će vam trebati i posebne dozvole koje omogućuju upravljanje mašinama.

3. Trgovac na burzi roba

Darovitost za matematiku i brzi govor ovdje su važniji od diplome.

4. Radnik na naftnim platformama

Radi se u smjenam od 12 sati, a na platformi se ostaje mjesecima. Tipični poslovi uključuju održavanje opreme, operacije bušenja, rad na platformi i upravljanje platformom. Nije za svakoga, ali se finansijski isplati.

5. Radnik u nuklearnoj elektrani

Ne treba diploma, ali nemojte se baš ponašati poput Homera Simpsona.

6. Vazdušni kontrolor

NATS, britanska Nacionalna služba vazdušnog saobraćaja, održava tečajeve za ljude koji žele ući u struku vazdušnih kontrolora. Tečaj traje minimum 5 mjeseci.

7. Upravitelj ljudskih resursa

Iako se u osnovi radi o administrativnom poslu koji nije glamurozan, njegova važnost znači da su upravitelji ljudskih resursa uglavnom dobro plaćeni.

8. Upravljač opasnim otpadom

Zbog nužnih vještina i brige potrebne pri zbrinjavanju takvih produkata, kao i zbog potencijalne opasnosti koju takav otpad predstavlja onima koji ga uklanjaju, poslovi u tom sektoru dobro su plaćeni.

9. Poslovi vezani uz osiguranje

U ovom sektoru dominiraju bivši pripadnici oružanih snaga. Poslodavci cijene iskustvo u procjenjivanju opasnosti, kao i organizacijsko i logističko iskustvo. Ukoliko ste bivši vojnik, vrijedi pokušati.

10. Novinar

Sve što vam treba dobra je priča i sposobnost pisanja.

Izvor: N1

You must be logged in to post a comment Login